.


"A dog is the only thing on earth
that loves you more
than you love yourself"
- Josh Billings -

 

e-mailRussisch-Europese Laika

Russisch-Europese Laika
Pihkatapin Sako

Russko-Europeiskaja Laika

 

FCI groep 5, sectie 2, standaard 304


Algemeen

De Russisch-Europese Laika is de kleinste van de drie Laikarassen. Het is een allround jachthond die wordt gebruikt voor de jacht op groot en klein wild, maar oorspronkelijk werd dit ras vooral gebruikt voor de jacht op eekhoorns.

Door zijn uiterlijke verschijningsvorm is dit ras het makkelijkst te onderscheiden. De Russisch-Europese Laika is echter nauw verwant aan de Karelische Berenhond, wat het onderscheid tussen deze beide rassen vaak moeilijk maakt.

De Russisch-Europese Laika is wat kleiner, heeft een aanzienlijk lichter

skelet en is qua bouw bijna vierkant. De Karelische Berenhond wordt gebruikt voor de jacht op groot wild en zijn algehele voorkomen moet dan ook de indruk geven dat hij dat kan.

Een dubbele, harde, weerbestendige vacht is bijzonder belangrijk. De Russisch-Europese Laika is altijd zwart of donkergrijs met wit. Het maakt niet uit hoe de kleuren verdeeld zijn over het lichaam, maar ‘ticking’ is ongewenst. Overwegend wit wordt toegestaan, maar dan moet in ieder geval het hoofd zwart zijn.


Oorsprong

De Russisch-Europese Laika komt van oorsprong uit het gebied wat loopt van Finland tot aan het Ural gebergte, met name rond Archangelsk, de republiek Komi en Karelië.
Oorspronkelijk kwamen er verschillende vachtkleuren voor zoals wolfsgrijs, karamis, rood, wit of wit gevlekt. Zwart-wit kwam wel voor, maar was, opmerkelijk genoeg, niet algemeen.
Pas in de 60-er jaren was de meerderheid van de honden

zwart-wit.
Per regio kwamen er diverse variëteiten voor die onderling kleine verschillen vertoonden in onder andere lichaamsbouw, grootte van de oren, vachtstructuur en kleur. Enkele typen zijn: Karelische Laika, Komi Laika, Zyryan Laika, Votyak Laika en Archangelsk Laika.
In de ontwikkeling van dit ras is er ook enige inmenging geweest van de West-Siberische Laika.
De eerste officiële rasbeschrijving dateert van 1947, de huidige uit 1980.


Standaard

De Russisch-Europese Laika is een middelgrote, licht rechthoekige, krachtige, droge en beweeglijke hond.

 

Hoofd

Verhoudingsgewijs klein met de vorm van een gelijkbenige driehoek. Droge en krachtige voorsnuit;

Gebit

Schaargebit, tanden wit en sterk;

Ogen

Klein, ovaal, schuin gesteld, donker;

Oren

Rechtopstaand, puntig;

Hals                

Gespierd, droog, even lang als het hoofd;

Russisch-Europese Laika

Lichaam

Sterke en gespierde rug, korte, licht gewelfde lendenen, sterke botten. Brede en korte croupe, licht hellend. Ruime, goed ontwikkelde borstkas, duidelijk opgetrokken buiklijn;

Ledematen

Rechte voorbenen, goed gehoekt in schouder en opperarm, veerkrachtige voormiddenvoet. Sterke achterbenen, goed gehoekt;

Voeten

Ovaal, sterk, goed gesloten tenen, hubertusklauwen zijn niet toegestaan;

Staart

Wordt gekruld of sikkelvormig over de rug of tegen de dij gedragen;

Gangwerk

Typisch voor het ras is een galop, afgewisseld met een korte draf;

Vacht

Hard en recht dekhaar, goed ontwikkeld onderhaar. Op hoofd en oren moet de vacht kort zijn en dicht tegen de huid aanliggen. Op hals, schoft en schouders moet de vacht langer zijn, waarbij op de jukbeenderen bakkebaarden worden gevormd en rond de hals een kraag. De voorkant van de benen heeft een korte beharing, de achterkant is lang behaard, maar vormt geen bevedering;

Kleur

Zwart, grijs, wit, peper en zout, donker met witte aftekeningen en wit met donkere aftekeningen, ticking op de ledematen is ongewenst evenals een rode kleur;

Schofthoogte 

Reu 52-58 cm

Teef 48-54 cm

Karakter

De Russisch-Europese Laika is open , vriendelijk, zeer aanhankelijk en loyaal naar het gezin en de roedel en zeer tolerant ten opzichte van kinderen. Met betrekking tot vreemden kan hij iets gereserveerd zijn. Hij heeft een sterk gevoel voor territorium en kan agressief reageren als een vreemde hond het territorium betreedt. Hij vecht op een faire manier en alleen als er aanleiding toe

is.

De Russisch-Europese Laika is een hond met veel temperament , die vaak een aanleiding vindt om luidruchtig te zijn.

Het is een niet moeilijk te trainen hond, maar hij moet op een zachte en vriendelijke manier worden opgevoed, waarbij een harde aanpak moet worden voorkomen.


Jachtkwaliteiten

De Russisch-Europese Laika heeft een zeer sterk ontwikkeld jachtinstinct en heeft een zeer goed richtingsgevoel. Hierdoor is hij altijd in staat om de weg terug te vinden. De Russisch-Europese Laika behoort tot de meest efficiënte honden als het gaat om het stellen van klein wild in bomen, zoals eekhoorns en marterachtigen. Ook zijn ze in staat om groot wild, zoals

beer en eland te stellen. Door middel van de geur in de lucht of het wildspoor op de grond weet de hond het wild feilloos op te sporen. Heeft de hond het wild gevonden, dan houdt hij het wild door luid te blaffen op de plaats en kan de jager de hond en prooidier zonder problemen naderen.


Gezondheid

De Russisch-Europese Laika is een gezond ras. Er komen weinig gezondheidsproblemen voor.

Wel zijn er enkele gevallen van epilepsie bekend.


Belangrijk

De Russisch-Europese Laika is een energieke hond met een zeer goed uithoudingsvermogen. Hij heeft veel beweging nodig, waarbij hij ook onaangelijnd moet kunnen rennen. Gebeurt dit niet, dan zal hij naar een andere - vaak minder positieve - manier zoeken om zijn energie kwijt te raken en kunnen gedragsproblemen ontstaan.
Daarnaast bezit iedere Laika een goed tot zeer goed ontwikkeld jachtinstinct. Dit betekent dat de kans groot is dat de hond, zodra de gelegenheid zich voordoet, achter wild aan gaat. Door de wijze waarop een Laika jaagt, is het niet
onwaarschijnlijk dat de eigenaar

een paar uur geduld moet hebben, voordat de hond terugkomt. In veel landen is dit niet toegestaan en wordt een zelfstandig jagende hond zelfs doodgeschoten.

Daarom is het zeer belangrijk dat men zich bij de keuze voor een Laika niet alleen laat leiden door het natuurlijke uiterlijk van dit ras, maar zich realiseert dat er ook natuurlijk gedrag bij hoort en dat er aan het houden van een Laika als huishond consequenties vastzitten, zoals het vinden van een manier waarop de hond zijn energie kwijt kan en zijn jachtinstinct kan gebruiken.